Svět čaje

Lektor program zahájil otázkou, jaké čaje účastníci znají a pijí. Téměř nikdo z účastníků nepil sypané čaje, skoro všichni ale pili čaje sáčkové a ovocné. Účastníci se tedy dověděli, jak vypadá čajovník, co je to vlastně za rostlinu, odkud pochází a kde všude se čaj pěstuje a kde se nejvíce pije. Mapy účastníky zaujaly, některé oblasti pěstování čaje pro ně byly novinkou, stejně tak i rozšíření pití čaje po světě.

Poté se účastníci podívali na čínskou přípravu čaje, vyzkoušeli dvakrát fermentovaný čaj phu ehr, který vzbudil většinou rozporuplné reakce, jelikož chuť byla pro mnoho mladých lidí velmi zvláštní. Naopak jasmínový čaj, připravovaný ve speciální nádobě gaiwanu většině chutnal.

Japonský čajový obřad se setkal se zájmem, ještě víc se ale líbila příprava čaje v Indii na ulici. Čaj masla s kořením, cukrem  a mlékem byl ohodnocen jako nejlepší, a to i pro ty jež přiznali, že čaj s mlékem normálně neradi.

Stejně tak ukázka přípravy čaje na saharské poušti zaujala a tuaregské přísloví o čaji si několik účastníků zopakovalo a debatovalo nad jeho smyslem. Zelený čaj s mátou chutnal tím více, čím více byl oslazený, přesně podle přísloví.

Nakonec se účastníci podívali na přípravu čaje v samovaru a diskutovali nad ˇčeskou cestou čaje“, tedy čajem s cukrem, citrónem a rumem. Ohodnotili také místní čajovny a několik účastníků si zapsalo jména podávaných čajů, aby si je mohli později pořídit a sami uvařit.

Místo konání: Mok při Střední škole technické, Přerov