Arabská kuchyně

Pojem arabská kuchyně znamená pro každého něco jiného. Jaké jsou to vlastně chutě? Jedí maso? Co je to Halal nebo Haram? Asi málokterá kuchyně je natolik spjata s náboženstvím. Co vše se může a naopak nesmí objevit na stole arabského obyvatelstva? Navzdory všem zásadám patří arabská kuchyně mezi nejchutnější a nejzajímavější speciality, ze kterých se inspirovalo spousty dalších kulinářských proudů. Do tajů chutí a vůní nás zavedl mistr arabské kuchyně, šéfkuchař brněnského Klubu cestovatelů a lektor Milan Václavík.

Akce byla zahájena v čajovně, kde se mladí lidé pohodlně usadili v arabském stylu vyzdobené čajovně. Lektor Milan Václavík vypráví o historii arabské kuchyně za doprovodu fotografií. Už na začátku se mohou studenti občerstvit a ochutnat arabskou kávu provoněnou kardamomem. V průběhu besedy lektor nechává kolovat mističky s kořením. Přednáška se pomalu mění v příjemnou diskusi a v druhé části programu se studenti přesunují do hlavní části restaurace, kde jako překvapení pro ně vystoupí orientální tanečnice s arabskými tanci. Poté si mohou studenti sami vyzkoušet, jaké to je si vytvořit vlastní falafel. Sami so dochutí připravenou směs a pomocí zvláštní pomůcky vytvarují jednotlivé kusy a vkládají do oleje.  Dále ochutnávají tradiční Hommos a vše zapíjejí kořeněným, slaným, zakysaným nápojem – Ayranem. Studenti se s vervou pouštějí do výroby falafelu a postupně ochutnávají veškeré připravené speciality. Po zakončení se všichni shodují, že dvě hodiny na tuto aktivitu je opravdu málo a spokojeně odcházejí.

Místo: Klub cestovatelů, Brno – Královo pole