Povídání o Ecofuture a Elche

Úvodem programu lektor představil dva mladé dobrovolníky Honzu a Katku, kteří se zúčastnili mezinárodní výměny mládeže Ecofuture ve vesničce La Hoya ve Španělsku. Honza a Katka vysvětlili program projektu a také vyprávěli o španělské kultuře, kterou během projektu lépe poznali. Program připravili tak, že všichni zároveň mohli ochutnat španělskou kulturu všemi smysly.

Katka a Honza vysvětlili projekt, na který vyjeli, jeho tématiku a přešli rovnou k programu. Prezentaci o jednotlivých dnech doplnili vyprávěním. Řekli, jaká byla cesta, jak vypadala vesnička, ve které strávili celý týden, jak vypadal jejich den na projektu, jaké ostatín země tam byli, co jedli a jaké španělské tradice poznali a co typicky španělského se naučili. Všechny účastníky také vyzvali k tomu, aby si s nimi zahráli hru, kterou se naučili ve Španělsku. Nezapomněli zmínit španělské jídlo s mořskými plody, moře, pláže, sluníčko a také španělskou siestu. Pak všechny pozvali k ochutnání datlí, sýru „manchego“ a speciality z města Elche zvané „delicia de Elche“. Šlo o zajímavý kontrast chutí, jelikož ingredience byly datle, slanina a pražené a solené mandle. Honza a Katka na závěr všem poděkovali za pozornost a nechali prostor pro případné dotazy.

Jedna z účastnic vyjádřila pocity při ochutnání „delicia de Elche“: „Nečekala jsem, jak takový netypický mix ingrediencí může chutnat. Je to gurmánská lahůdka!“ Mnoho návštěvníků bylo překvapeno, že mladí lidé mohou vycestovat na podobný projekt už ve věku 14 let. Všem se akce líbila a byli rádi, že získali zajímavé informace o Španělsku.