Svět čaje

Lektor program zahájil otázkou, jaké čaje účastníci znají a pijí. Většina přiznala, že pijí pouze sáčkový černý nebo ovocný čaj, několik mělo rádo čaje bylinkové. Přibližně čtyři účastníci pili i sypané zelené a bílé čaje a těšili se, že se o nich doví více. Lektor poté vysvětlil, co vlastně čaj je, z jaké rostliny pochází a proč ovocné a bylinkové „čaje“ vlastně čaji nejsou. Také účastníkům pověděl čínskou legendu o objevení čaje a jeho účinků. Poté se účastníci společně s mapou podívali, kde všude se čaj pěstuje a kde všude se pije. Pro většinu bylo rozšíření čaje po světě překvapením. Na to lektor navázal vysvětlením, jak se vyrábí různé typy čajů-od zeleného přes polozelené oolongy, bílé, žluté čaje až k červeným (černým) čajům až k netypickému, dvakrát fermentovanému čaji phuer. Ten mohli účastníci rovnou ochutnat. Následovalo několik videoukázek, na nichž mohli účastníci shlédnout odlišné způsoby přípravy čaje ve světě, konkrétně přípravu zeleného čaje s mátou kmenem Tuaregů na Sahaře, přípravu kořeněného mléčného čaje v Indii na ulici a část japonského čajového obřadu.

Účastníci si všímali nádobí, způsobu přípravy, vzhledu čajů apod. Nakonec došli k názoru, že každá společnost pojímá čaj a jeho přípravu jinak, ale některé věci jsou vždy podobné-nádobí, úcta k čaji, pohostinství, soustředěná příprava atd. Byly představeny i další zajímavé druhy čajů z různých zemí světa, například pražené turecké Rize, tibetský čaj s jačím máslem a solí, uzený čínský čaj Lapsang souchong… nakonec měli studenti možnost přímo pozorovat přípravu zeleného čaje v speciální nádobě gaiwanu, ale i v louhovací nádobě a klasické konvičce, ochutnali indickou masalu i slavný čaj tuaregů s mátou. Také byla možnost si čaje prohlédnout, přivonět, podívat se na čajové nádobí. Dověděli se také mnoho o přípravě čajů- o důležitosti teploty vody, času louhování, ochutnávání, slévání, chlazení vody. Byla představena i specifická česká čajová kultura-čajovny, jejich historie, subkultura milovníků čaje apod. Účastníci se shodli, že čajovna může být velmi příjemnou alternativou hospodského zařízení.

Na konci programu se ještě objevilo mnoho dotazů, které byly zaměřeny na čajovou kulturu, přípravu, pěstování či nákup čaje, na než zájmem potěšený lektor rád odpovídal.

Místo konání: MOK při Domově mládeže při Střední škole Hotelové, Kroměříž