Svět kávy

Začalo se krátkým uvedením do historie kávy, účastníci si vyslechli dvě arabské pověsti o objevu účinků a chutě, a tak i využití a pití kávy, poté s lektorem na mapě našli, jak se káva z Etiopie šířila přes arabské země do Evropy a odtud do tehdejších kolonií, zvláště do Latinské Ameriky a Asie. Na mapě bylo poté krásně vidět, jak putování kávy spojovalo nejrůznější země, národnosti přes celý svět.

Poté měli účastníci možnost si prohlédnout a osahat nádoby a zařízení, v nichž se káva v různých zemích připravuje, také se dověděli, že káva by měla být mletá na hrubost, jež odpovídá způsobu přípravy a že chuť, vůně i vzhled kávy se liší dle odrůdy kávovníku, místa a způsopbu pěstování a zpracování, kolovaly i vzorky různých druhů káv a hrubosti mletí, účastníci měli možnost si ke kávám přičichnout i zhodnotit vzhled. Způsobů přípravy se probralo několik, nejprve tradiční arabský způsob přípravy v džezvě, s cukrem a kardamomem, poté evropská bialetka/mocha konvička z Itálie, francouzský french-press a nakonec vietnamský speciální překapávač. Ke každému způsobu přípravy patřil i jiný typ kávy, jinak namletý. Probíral se i kulturní aspekt přípravy a pití kávy, například kdy je vhodné pít v Itálii cappuccino a kdy espresso, jak se chovat v arabské kavárně, jak si objednat v USA neslazenou kávu… Kávu měli nakonec účastníci možnost i ochutnat a zhodnotit, který tip přípravy komu vyhovuje. Zjistili tak, že ačkoli se jedná o způsoby přípravy z různých zemí, každý z nich našel své obdivovatele a zastánce a že každý se mohl inspirovat a vybrat si způsob, který je pro něj osobně nejlepší. Do listu si každý účastník zapsal postup, který se mu nejvíce líbil a proč vyhovuje právě jemu, co si z konkrétní kultury a filosofie kávy odnáší – rychlost, nebo naopak relaxaci, sladkou chuť, nebo snadné použité, zajímavý vzhled překapávače, inovativnost, klasiku…

Nakonec se účastníci dověděli informace o pěstování kávy a obchodu s kávou, přičemž se probralo i postavení pěstitelů kávy v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky a alternativy pěstování kávy i obchodu s kávou, jako je direct trade a fair trade a místa, kde se dá káva z těchto alternativních způsobů obchodu sehnat.

Účastníci měli možnost se seznámit s historií a způsoby přípravy kávy, které vycházejí z kultur různých národností světa, kávu ochutnat a rozhodnout se, jaké přípravě dávají přednost a co by si z které kultury vybrali.

Místo: Valašské Meziříčí