Světová kuchyně – Indie

V zadní části útulné čajovny začala teoretická část s projekcí fotografií a na praktické ukázky se studenti přesunuli na letní zahrádku. Hlavním lektorem pro tento den byl séfkuchař restaurace a mistr arabské kuchyně Milan Václavík. V prvních čtyřiceti minutách nastínil pomocí fotografií a vyprávění nejvýraznější světové kuchyně, historii putování jednotlivých chutí, získávání surovin ve světě a spousty dalších zajímavých věcí souvisejících se stravováním. V průběhu povídání hrála relaxační indická hudba a posluchači ochutnali vynikající indický kořeněný čaj Masala. V průběhu celé akce čajovnou kolovalo exotické koření, které si mohli studenti i ochutnat. Největší zájem vzbudily netypické kuchyně jako je Entomofágie – pojídání hmyzu a podobné. V někom to způsobilo odpor a někdo je rozhodnut, že až bude příležitost, určitě ochutná.

Po krátké přestávce a diskusi se všichni přesunuli na prosluněnou zahrádku, kde měli studenti za úkol si připravit těsto na indickou placku čapáti. Po dvaceti minutách byl výsledek na světě a všichni jen čekali, až si placku upraví na speciální pánvi. Čapáti se hodí jako příloha ke kořeněnému pokrmu Masala Dosa, který báječně doplnil žaludky i atmosféru celé akce. Po skončení workshopu všichni účastníci dostali recepty indických specialit.

Co země, stát, kultura, to jiné kuchyně. Tak, jak je svět pestrý a barevný ve své přírodní kráse, umění i lidech, tak je tomu i v případě stravování. Pomocí tohoto worshopu se účastníci seznámili s jednou z nejvýraznější kuchyní světa, na kterou žádný člověk nezapomene – kuchyně indická. Pro někoho příliš pálivá, pro někoho příliš odvážná a pro někoho inspirující. Indické chutě, koření a vůně se dostaly v průběhu staletí na všechny stoly světa a není tomu náhodou. Pomocí tohoto workshopu se snažíme inspirovat posluchače, aby se nebáli v kuchyni experimentovat a zařadili do svých jídelníčků i exotické kuchyně.

Místo konání: Klub cestovatelů, Brno Královo pole