Kultura čaje

07.11.2012 Kroměříž – Večer představil zájemcům z řad studentů, ubytovaných v internátu Střední školy hotelové v Kroměříži tajemný svět čaje a kulturu, která se k tomuto nápoji váže. Nejprve lektor představil rostlinu, z níž se čaj získává, čajovník čínský, camelia sinensis a přidal dvě čínské legendy, které vypráví o tom, jak byl čaj objeven. Poté se rozvedla debata, jaký čaj komu chutná, případně jaké čaje účastníci znají.

Na to lektor navázal vysvětlením, jak se vyrábí různé typy čajů-od zeleného přes polozelené oolongy, bílé, žluté čaje až k červeným (černým) čajům až k netypickému, dvakrát fermentovanému čaji phuer. Ten mohli účastníci rovnou ochutnat. Poté se diskutovalo o čajové kultuře-účastníci zhlédli tři videa, které prezentovaly odlišné způsoby přípravy čaje-přípravu kořeněného čaje s mlékem na indické ulici, japonský čajový obřad a přípravu čaje na poušti na otevřeném ohni příslušníkem kmene Tuaregů. Účastníci si všímali nádobí, způsobu přípravy, vzhledu čajů apod. Nakonec jsme došli k názoru, že každá společnost pojímá čaj a jeho přípravu jinak, ale některé věci jsou vždy podobné-nádobí, úcta k čaji, pohostinství, soustředěná příprava atd. Byly představeny i další zajímavé druhy čajů z různých zemí světa, například pražené turecké Rize, tibetský čaj s jačím máslem a solí, uzený čínský čaj Lapsang souchong… nakonec měli studenti možnost přímo pozorovat přípravu zeleného čaje v speciální nádobě gaiwanu, ale i v louhovací nádobě a klasické konvičce, ochutnali indickou masalu i slavný čaj tuaregů s mátou. Také byla možnost si čaje prohlédnout, přivonět, podívat se na čajové nádobí. Dověděli se také mnoho o přípravě čajů- o důležitosti teploty vody, času louhování, ochutnávání, slévání, chlazení vody…. Byla představena i specifická česká čajová kultura-čajovny, jejich historie, subkultura milovníků čaje… Nakonec jsme se shodli, že čajovna může být velmi příjemnou alternativou hospodského zařízení.

Na konci programu se ještě objevilo mnoho dotazů, které byly zaměřeny na čajovou kulturu, přípravu, pěstování či nákup čaje, na než zájmem potěšený lektor rád odpovídal. Doufejme, že po ochutnání všech čajů neměli účastníci problémy usnout z přemíry kofeinu a že nabyté vědomosti využijí třeba při přípravě nějakého dobrého čaje pro své kamarády.

Zuzana Švajgrová