Středoamerická kuchyně aneb kolik barev má kukuřice

09.07.2012 Mohelnice - Děti na příměstském táboře v Mohelnici se seznámili s kuchyní Střední Ameriky. Lektor  nejprve představil Středoamerickou kuchyni, také plodiny, které z oblasti pocházejí, což jsou rajčata, papriky, kukuřice, brambory, vanilka, chilli, kakao… Dále se mluvilo o způsobu, jakým se kuchyně vyvíjela díky setkání domorodých obyvatel s evropskými přistěhovalci: „Tyto plodiny, původem ze Střední Ameriky odvezli Španělé do Evropy, kde je lidé začali po nějaké době také používat a pěstovat. Stejně tak Španělé přivezli do Střední Ameriky plodiny, na které byly zvyklí, tedy rýži a pšenici. Přivezli i prasata a krávy, uvedli do jídelníčku místních obyvatel mléko a mléčné výrobky, hovězí a vepřové maso. Takto je například známe chilli con carne kombinací evropského vlivu a původní středoamerické kuchyně. Fazole a rajčata v omáčce jsou ze Střední Ameriky, i kořenění pálivým chilli a trocha čokolády, přidaná pro zajímavou chuť. Mleté hovězí maso v omáčce je evropský vliv, stejně tak rýže jako příloha a kopeček zakysané smetany, který zmírní pálivost.“ Poté se všichni podívali na fotky s  typickými pokrmy a stolováním. Zjistili, jak vypadá a z čeho a jak se dělá tortilla a jaké je její využití-jako nachos, buriitos, quesadillas… Představen byl původní recept s názvem tamales, také omáčky, tedy salsy, mole, guacamole… Barevné fotky účastníky navnadily na vaření.

Poté lektor představil přípravu pokrmu burrito a rozdal dětem úkoly. Za zvuku salsy jedni krájeli, další loupali avokáda, jiní míchali fazole… Motání tortill bylo náročné, ale děti vypadávající ingredience neodradily a všechny svou porci s chutí snědly. Po stolování proběhlo sdílení informací, děti si zapsaly recept.

Na závěr si všichni v kolečku zopakovali, co nového se dověděli, jaké plodiny pochází ze Střední Ameriky, řekli si, kde by sehnali ingredience na vaření a s plnými žaludky a spoustou nových dojmů a informací se rozešli domů.

Zuzana Švajgrová