Vaříme se SMOKem

Při řadě aktivit v rámci SMOKu naši lektoři a jejich pomocníky uvařili řadu jídel, jejichž recepty pochází z celého světa. Účastníci workshopů či přednášek tak měli a mají jedinečnou příležitost ochutnat, jak chutná jídlo v evropských zemích, Indii, Africe či na Blízkém východě. Jídla si zvládnete připravit i doma.

Palačinkový dort/ Blinnyj tort /Блинный торт

Palačinkový dort

Ingredience:
-těsto na palačinky: 3 vejce, 0,5 l mléka, 1,5 hrnku hladké mouky, 0,5 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 1 polévkovou lžíci oleje
- krém: 400g kondenzovaného karamelizovaného slazeného mléka (v České republice ho naleznete například s názvem „Salko karamel“, v obchodech prodávajících ruské potraviny ovšem můžete zakoupit i originál: „Sgušjonka varjonaja – Сгущенка вареная“)

Postup:
1.    Smíchejte vejce, cukr,  polovinu množství mléka, sůl a metlou vymíchejte.
2.    Přidejte mouku, olej a zbytek mléka a dobře rozšlehejte v řídké těstíčko, ze kterého na oleji usmažte tenké palačinky.
3.    Před první palačinkou pánev trošku vymastěte olejem, potom přidávejte olej jenom “po kapce“ a smažte tenké palačinky. Pravidelně promíchávejte těsto metličkou, aby v těstě byly bublinky a palačinky následně byly „krajkové“.
4.    Krém natírejte na vychladlé palačinky, které vrstvěte na sebe do kulaté formy nebo na talíř. Před podáváním dejte alespoň na dvě hodiny uležet do lednice.

Dobrovolnice Evropské dobrovolné služby v organizaci AFS Uliana na jednu ze svých besed o Rusku připravila skvělý palačinkový dort. Jak nám Uliana prozradila, palačinky jsou v Rusku velmi oblíbené, ona sama ve svém rodném Petrohradě ráda a často navštěvuje i palačinkové „fast foody“, kde je možné koupit palačinky nasladko i naslano, třeba s kaviárem.
Uliana svůj palačinkový dort připravuje, když má málo času, ale zároveň chce uctít své hosty něčím dobrým.

Приятного аппетита! = Prijatnogo appetita = Dobrou chuť!

 

Banica (Banitsa)

BanicaIngredience:
500 g těsta (listového, lepší bulharské těsto kora za banica či řecké těsto filo), 350 g sýra (balkánský sýr nebo feta sýr), 100 ml olivového olej nebo másla, 4 vejce, 250 ml perlivé vody

Postup:
1. Do vymaštěné zapékací misky dáme první vrstvu těsta.
2. Posypeme strouhaným sýrem a dáme další vrstvu. Postupujeme dále, dokud nevyčerpáme ingredience. Poslední vrstva musí být těsto.
3. Ostrým nožem rozkrojíme banicu na hranaté kousky a zalijeme rozpáleným olejem.
4. Rozklepeme vejce a smícháme je s perlivou vodu. Zalijeme koláč.
5. Upečeme dozlatova.

 

 

Arašídová omáčka s fufu

arašídová omáčkaIngredience:
- omáčka: arašídové máslo, rajčata v konzervě, sůl, koření dle chuti, voda, můžou být použity různé druhy zeleniny
- fufu: hrubá mouka, voda

Postup:
1. V hrnci rozmícháme arašídové máslo s rajčaty, solí, kořením a vodou a dáme vařit.
2. Regulujeme hustotu omáčky doléváním vody. Vaříme minimálně 30 minut, nejlépe celou hodinu.
3. Podle libosti lze do omáčky přidat nějaký druh zeleniny (předem předvařená), jako například brokolice nebo zelí.
4. V dalším hrnci dáme vařit vodu (ještě před varem můžeme přidat trochu hrubé mouky za stálého míchání a necháme přijít k varu).
5. Jakmile se voda vaří, přidáváme mouku za stálého míchání, dokud se nevytvoří husté vařené těsto (vypadá jako knedlík), ještě chvíli necháme na ohni a pak vyndáme na talíř.

Omáčka se jí s fufu rukama. Nabereme kousek fufu do ruky, uděláme z fufu kuličku, do ní důlek a do toho nabereme omáčku.

 

Hummus

012 HummusCo je to za název? Ani se Vám do toho nechce? Nenechte se odlákat. Jedná se o velice chutnou a zdravou specialitu rozšířenou hlavně na Středním východě. V současnosti se tato pochoutka rozšířila do celého světa a najdete spousty různých variací. Obrovskou výhodou je také jednoduchý postup přípravy a levné suroviny.  Kromě gurmánského zážitku dostanete do těla také bílkoviny, vitamíny a zároveň má i antioxidační účinky.

Ingredience:
Cizrna – Nikdy nepřipravujte z konzervované cizrny, pak je to vážně humus, tahina – sezamová pasta, citron, sůl, petržel nať, olivový olej

Postup:
Cizrnu přes noc namočte a uvařte do měkka. Nebuďte překvapeni, když jí budete vařit třeba tři hodiny, musí se úplně rozpadat. Můžete si pomoci přidáním jedlé sody. Jakmile je cizrna uvařená, sceďte jí a nechejte vychladnout. Dejte cizrnu do hluboké nádoby, přidejte trochu studené vody, sůl, citronovou šťávu a rozmixujte do jemné pasty. Přidejte tahinu a ještě chvíli mixujte. Kouzlo dobrého hummusu spočívá ve dvou pravidlech. Za prvé, cizrna musí být uvařená úplně do měkka a za druhé se musí mixovat za studena. V letních měsících se nebojte při mixování místo vody přihodit pár kostek ledu. Pokud bude cizrna teplá, tak změní barvu a zhnědne. Na závěr posypte mletou paprikou, nebo čerstvě nasekanou petrželovou natí a zakápněte olivovým olejem. Přejeme Vám dobrou chuť.

 

Indická halva

Ingredience (pro 8 porcí):
2 hrnky hrubé krupice, 3 hrnky přírodního cukru, 1 hrnek másla, 6 až 6 1/2 hrnků vody,1/2 hrnku rozinek, propláchnutých

Postup:
1. Silnostěnný hrnec postavme na střední plamen, nasypeme do něj cukr, mícháme.
2. Jakmile se cukr začne rozpouštět a hnědnout, zrychleme míchání a dáveme pozor, aby se nepřipálil.
3. Když je asi polovina cukru roztavená, přilejeme horkou vodu s rozinkami a krátce povařte, dokud se karamel nerozpustí.
4. Vezmeme další hrnec se silným dnem a rozpustíme v něm máslo.
5. Přisypte krupici a za častého míchání ji pražte, dokud zrníčka nezískají světle hnědou barvu a oříškovou vůni. Nejlepší je pečlivé a stejnoměrné opražení krupice.
6. Upraženou krupici pro jistotu na chvíli odstavíme z plamene, počkáme, až se hrnec trochu ochladí, a teprve potom přilijeme opatrně horký karamel s rozinkami. Pozor, tekutina by bez ochlazení hrnce mohla v rozpálené krupici způsobit menší explozi.
7. Důkladně zamícháme, aby se netvořily hrudky. Jakmile začne směs houstnout, přikryjeme hrnec poklicí. Občas ji zdvihneme a halvu zamícháme, aby se nepřipálila. Vaříme tak dlouho, až se veškerá tekutina vstřebá.
8. Zrníčka krupice by měla být stejnoměrně, v celém hrnci, pěkně nabobtnalá a sklovitá.
9. Necháme vychladnout tak, aby halva byla pouze teplá a nikoli horká a rozdělíme. Halvu je možné jíst lžičkou nebo „po indicku“ rukou.